Vem har kontrollen över din hälsa?

Hej allihoppa!

I gårdagens inlägg kunde du lära dig om de olika stegen som krävs inför en förändring. Idag ska vi gå igenom en oerhört grundläggande och i högsta grad avgörande faktor i stegen mot en förändrad livsstil. Nämligen, vem som har kontrollen över din hälsa.
Fenomenet kallas "locus of control" och som ovan handlar det om vem du anser har kontroll över dina dåliga vanor. Det finns två olika synvinklar, antingen har du en inre eller yttre locus of control.
En inre, eller korrekt uttryckt "internal locus of control", innebär att du själv är medveten om att det enbart är du som är ansvarig för dina vanor och vad som sker i ditt liv. Det är du som kan styra dina handlingar utan någon yttre påverkan. Det är denna syn du behöver ha för att göra en förändring då den ger dig betydligt starkare motivation och engagemang när du står inför en förändring eftersom du vet att det enbart är du som kan göra den.
En yttre, eller "external locus of control" innebär att du skyller dina dåliga vanor på andra, din omgivning eller t ex dina gener - "cancer ligger i släkten, därför kommer jag också att drabbas av det och det finns ingenting jag kan göra åt det". Hade du haft en inre locus of control hade du varit medveten om att regelbunden träning och en hälsosam diet hade minskat dina chanser drastiskt för att drabbas av cancer, trots att sjukdomen ligger i släkten. Eller t ex "mina vänner röker, därför är det omöjligt för mig att sluta då jag alltid kommer vara omgiven av rökare".
Känner du att din motivation sänks av yttre krafter? För att få kontroll över ditt liv och få en "internal locus of control" så bör du ta fram papper och penna och skriva ner alla fördelar ett hälsosammare liv skulle ge dig. Läs igenom dom noggrant. När du tror på dig själv att du klarar av att förändra ditt liv, och du vet att det enbart är du som har kontrollen så har du kommit en lång bit på vägen till ett hälsosammare liv!Källa: Core concepts in health, eleventh edition, "locus of control".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0