Actic Gym Sydpoolen

Hej allihoppa!

Hoppas att er träning går strålande! Om ni inte uppnår era mål eller känner att ni vill ha lite ny inspiration så är ni alltid varmt välkomna att prata med oss uppe på gymmet - vårt jobb är att se till så att du når de resultaten du önskar! Glöm inte bort det :-) Lycka till!Härlig höststämning på gymmet!


Pigge är uppe hos oss ibland och peppar våra medlemmar!
Ni har väl inte missat att vi fått in en hel del helt nya superfina maskiner? Prata med någon av våra duktiga instruktörer så hjälper vi dig med en genomgång av maskinerna så du får ut så mycket som möjligt av din träning!Varma hösthälsningar från personalen på Actic!Skämthoppshow!

Hej allihoppa!

Vi hoppas verkligen att ni inte missade skämthoppshowen här på Sydpoolen i lördags. Men för er som gjorde det så har vi förevigt showen med härliga bilder :-) Varsågoda!


Pigge var självklart på plats och peppade igång publikhavet!

Alla ville komma och se showen!

Heeeelt galet var det..!

Vi har aldrig tidigare skådat så maffiga plask som under denna dag kan vi lova!

Spänning...


Vi ses nästa gång igen, trevlig helg på er!


Skämthoppshow idag!

Hej allihoppa!

Imorgon är det dags för skämthoppshow vid hopptornen!

Kom och se hopparna utmana varandra på hög höjd. Det bjuds på spänning, häpnad och massor med skratt när Södertälje Flyers rockar loss högt ovanför vattenytan! :-)

Missa inte detta!

 

                                                         Lördagen den 30/10 kl.14:15


Mineraler!

                                                             Hej allihoppa!

Mineraler är precis som vitaminer essentiella - livsnödvändiga - och behöver tillföras via kosten.

Vad är minaraler egentligen bra för?
Mineralerna ingår bland annat i skelettet, transporterar syre i blodet samt ingår i olika kemiska reaktioner i kroppen. De mineraler vi behöver mest av är kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klorid och svavel. De mineraler vi behöver lite mindre av kallas spårämnen och dessa är bland annat järn, zink, koppar, selen och jod.

Många mineralämnen och vitaminer samarbetar med varandra. Därför är det bra att äta dem tillsammans.

Om du äter en allsidig och varierad kost så får du oftast i dig alla mineralämnen. Många av dessa finns dock i störst mängd i animaliska produkter så om du är vegan kan det vara bra att komplettera med kosttillskott. Men det går även att uppfylla behoven med en välplanerad kost.


                                                    


Kalium - för lite kalium i kroppen kan höja ditt blodtryck. Om du tränar mycket är det extra viktigt att tillföra kroppen mycket kalium då vi svettas hur en hel del när vi tränad. Strutskött, kycklingbröst och Gås är fullproppade med kalium så det passar utmärkt efter ett tufft träningspass!


Kalcium - är väldigt viktigt för tränanade människor då kalcium reglerar musklernas kontraktion och påverkar även cellernas funktioner. För lite kalcium i kroppen kan utveckla tandskador, sömnlöshet, depression osv. Mejeriprodukter såsom mjölk och ost innehåller mycket kalcium. Frön och färska grönsaker är även suveränt!

                            

Antioxidanter

Antioxidanter förhindrar skadeverkning av fria radikaler. Fria radikaler är reaktiva molekyler som bildas naturligt vid cellandning (när kroppens celler omvandlar näring till energi), strålning, cigarettrök och andra gifter. De fria radikalerna startar en negativ reaktionskedja, en ”dominoeffekt”, vilket kan göra stor skada i kroppen. Antioxidanterna samarbetar med varandra och stoppar de fria radikalernas negativa effekter, och skyddar på så sätt kroppen.Antioxidanternas uppgift är med andra ord att hålla cellerna starka och friska!
Du har dessa naturligt i din kropp, men du kan även tillföra extra mycket antioxidanter genom att äta mycket bär, frukt, grönsaker och kryddor.

Zink, selen, vitamin C och E fungerar som antioxidanter. Utöver dessa så finns antioxidanter i de flesta frukter och grönsaker. Om du bara äter varierat och följer livsmedelsverkets råd ”fem portioner frukt och grönt om dagen”, så får du i dig alla antioxidanter du behöver.Antioxidanter har en lång lista med olika positiva egenskaper, särskilt för dig som tränar! Antioxidanter bidrar bl a till snabbare återhämtning efter träning, smidigare muskler och mindre produktion av mjölksyra. Antioxidanter stärker även upp ditt immunförsvar och håller dig frisk!


Måndagkvällar innebär avslappning för oss..

Hej allihoppa!

Vi på Sydpoolen tycker att måndagar ska vara en härlig dag och en bra start på veckan. Därför har vi en lugn kväll varje måndag efter kl 18:00. Vi har då 16 årsgräns i bassängerna, tända ljus och olika yoga/pilates pass vid bassängkanten.
Poweryoga 18:15

Yogalates: 19:30

Välkomna att boka din plats på 08 554 428 20


Kostfibrer

Kostfibrer är kolhydrater som inte kan brytas ner i kroppen. De innehåller väldigt lite energi och inga näringsämnen. Däremot har kostfibrer många andra positiva egenskaper. De ökar mättnadskänslan, suger upp vatten och ger volym åt tarminnehållet samt gynnar bakteriefloran i tarmen.

                                       

Det är i tarmen som mycket av kolesterolet och kolhydraterna i maten absorberas. Om du äter mycket fibrer så går innehållet snabbare genom tarmen och mindre kolhydrater och kolesterol tas upp. Det är med andra ord bra att äta en fiberrik kost om du vill gå ner i vikt.

Kostfibrer finns i frukt och grova grönsaker (som t ex morötter, vitkål och broccoli), linfrön, kli, vetegroddar, grovt bröd, linser och bönor.


                                             

Du kan på enkla sätt öka ditt kostfiberintag, t ex genom att byta ut vanligt bröd mot fullkornsbröd. Äta fiberberikad havregrynsgröt till frukost. Använda linfröolja vid matlagning. Byta ut vanlig pasta, ris osv. mot fullkornsprodukter. Gör du detta får du garanterat i dig alla kostfibrer din kropp behöver!

Lilla vitaminskolan!

                                                              Hej allihoppa!

Det står en hel del om kosttillskott och olika vitaminer i tidningarna, vilket lätt kan bli lite förvirrande. Vi tänkte därför reda ut alla begrepp för er så tydligt som möjligt :-)


                                

A – morötter, torkad frukt, gröna bladgrönsaker, nötter och frön.

B - om man äter en varierad kost så täcker det i regel B-vitamin intaget. Undantaget är B12 – vilken endast finns i animaliska produkter såsom kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Som vegan kan det därför vara lämpligt att ta kosttillskott med B12.

C - citrusfrukter, svarta vinbär, persilja, vitkål och lingon.

D – fet fisk, ägg och solljus.

E – leverpastej, margarin, fet fisk, nötter och frön.

K – broccoli, brysselkål, gröna bladgrönsaker och rapsolja.


Vitaminer är essentiella och behövs för ämnesomsättningen, tillväxt, underhåll av kroppens vävnader och som antioxidanter.

                                      

Kan man äta för mycket vitaminer?

Både ja och nej. Det finns två olika typer av vitaminer - fettlösliga (A,D, E och K) som behöver fett för att tas upp i kroppen. Dessa kan överdoseras vid felaktig anvädning av kosttillskott då kroppen kan lagra dessa vitaminer. Därför behöver du inte äta dessa varje dag.

Den andra typen är vattenlösliga vitaminerna som inte kan överdoseras då ett eventuellt överskott avges via urinen och lagras därför inte i kroppen. Dessa bör istället tillföras dagligen i din kost! C-vitaminer och nio olika B-vitaminer tillhör denna kategori.

Pulsträning

Hej allihoppa!

Pulsträning är ett utmärkt sätt att träna upp sin kondition på. För att utveckla er ytterligare så delar vi med oss av en ny mer detaljerad uträkning av maxpulsen;

207 - 0,7 x din ålder = maxpulsen

Ex. om din ålder är 30 år skulle uträkningen se ut på följande sätt:

207 - 0,7 x 30 = 186
(207 - 21 = 186)

186 = maxpulsen

Källa: Medicice & Science in Sports & Exercise

Vad har jag för användning av att mäta min puls under träning?
Det beror helt på vad du vill uppnå...

Om fettförbränning är målet bör du ligga på ca 50-70 % av maxpuls.

Om det är konditionsträning du är ute efter så bör du ligga på 70-80 % av din maxpuls, om du är nybörjare eller ska komma igång igen efter ett längre uppehåll.

För mer avancerad konditionsträning bör du ligga på 80-90 % av din maxpuls.

För intervallträning bör du ligga på 90-100 % av maxpuls.

Ex. om du är 30 år så har vi ovan beräknat att din maxpuls är 186. Om du då vill träna konditionsträning och siktar in dig på att ligga på 80 % av maxpuls räknar du ut det på följande sätt: 186 x 0,8 = ca 149 i puls

Om du använder dig av pulsklocka eller mätaren på löpbandet bör du alltså dubbelkolla att du ligger däromkring om det är en konditionsförbättring du är ute efter.

Lycka till!

Intressant fakta!

Hej allihoppa!

Har samlat ihop lite rolig fakta; visste ni t ex att...


... kryddan kanel gynnar din fettförbränning?... att ingefära dämpar inflammationer?


... en träning i roddmaskin förbränner upp till dubbelt så mycket kalorier i jämförelse med en cykel?... att träning ökar din mättnadskänsla?


... att simfötter kan ge dig orken att simma längre än vad du annars orkar?... att mörk choklad förebygger hjärt- och kärlsjukdomar?Vi ses på gymmet!

Löpning i höst/vinter!

Hej allihoppa!

Än är det inte försent att avklara ett helt lopp i år! Här har ni en hel del att välja mellan, både löpning och längdskidåkning. Prata med oss på gymmet för ett anpassat träningsprogram just utefter loppet du ska genomföra :-)

November

1 november - Bromölla marathon (löpning)

7 november - Högklintsjobbet (löpning)

7 november - Skanneloppet (löpning)

7 november - Vintermarathon (löpning)

8 november - Dalapremiären (längdskidor)

14 november - Novemberflåset (löpning)

14 november - Tömilen (löpning)

15 november - Burksvallsloppet (längdskidor)

25 november - ÖSK-skidan 1 (längdskidor)December

12 december - Lucialoppet (löpning)

12 december - Skinkloppet (löpning)

31 december - Anderstorps Sylvesterlopp (löpning)

31 december - Sylvesterloppet (löpning)
LYCKA TILL!

Värmande te!

Hej allihoppa!

Nu när graderna börjar krypa nedåt på termometern utomhus kan det vara gott och värmande med en kopp te. Hr har ni en lite guide på olika sorter, sen är det bara att hitta sin egen favorit!

Grönt te
Hälsoffekter: minskar risken för cancer, positiv effekt på viktnedgång och hög antioxidanthalt!

Svart te

Hälsoeffekter: uppiggande pga. dess koffein, ökar även ditt skydd mot diabetes.

Vitt te
Hälsoeffekter: supernyttigt te som innehåller massor av vitaminer, mineraler, näringsämnen och antioxidanter.

Ört te
Hälsoeffekter: skyddar mot förkylningar.

Rooibos
Hälsoeffekter: innehåller inget koffein och passar därför perfekt om kvällste!

Kamomillte
Hälsoeffekter: Kamomill har en lugnande effekt på kropen och är därför även det utmärkt att dricka innan sänggående.


Håll koll på ditt immunförsvar!

Hej allihoppa!

Nu när det börjar bli lite kallare ute är det lätt hänt att dra på sig en förkylning som dessvärre håller oss borta från gymmet... Vilket inte alls är särskilt roligt när träningsmotivationen har kickat in igen efter en lång sommar! :-) Här har ni några tips på hur i ska göra för att hålla ert immunförsvar på topp!

Regelbunden träning stärker ditt immunförsvar. Men träna smart, överträning har faktiskt motsatt effekt!

En solsemester kan göra underverk för ditt immunförsvar, då solens strålar gör att D-vitaminerna och energinivåerna i din kropp toppas!Skippa stressen, planera istället i förväg och prioritera vad som faktiskt är viktigt för dig och vad du kan sålla bort från dagsplaneringen.
 
Tvätta händerna
ofta för att ta kål på alla bakterier och undvik att ha på dig svettiga träningskläder när du går hem från gymmet.

Sov ordentligt, det är under din nattsömn som kroppen har tid att återhämta sig efter dagens händelser!
 

Nu efter alla dessa guldtips har ni all tid i världen att prioritera hälsosam träning!

Vi ses på gymmet!

Meditationskurs på Sydpoolen SPA

Hej allihoppa!

Den 16e november kommer Sydpoolen SPA att starta igång en bergsmeditationsgrupp som träffas en gång i veckan under 5 veckor mellan 17:00-18:30.

Vad är då bergsmeditation för något?
Det är en teknik i syfte att öka den personliga självkännedomen. Att möta den vi är och inte tror oss vara. Metoden lär oss med tiden att bryta gammalt mönster och erbjuder en väg till förändring. Under bergsmeditation genomgår man en avskalningsprocess. Likt en lök skalas lager efter lagar av för att nå den vi verkligen är - vårt sanna jag. Glömda känslor frigörs och vi får kontakt med vår inre naturliga potential och även negativa aspekter inom oss.

Låter detta intressant?
Har du några frågor eller vill få mer information är du varmt välkommen att kontakta 
Annette Hagman-Lindroth: a.massage@telia.com eller på 070-739 83 38


Spinning!

Hej allihoppa!

Idag tänkte vi tipsa er om gruppträningsklassen spinning. Det är den ultimata träningen både för dig som vill förbättra din kondition eller som vill kicka igång fettförbränningen rejält!

Är ditt mål att springa tjejmilen/marathon/klara 5 km? Minska midjemåttet/gå ner i fettprocent?

Då kan vi på Actic varmt rekomendera att testa på ett härligt spinningpass!

Konditionsträning som ger dig massor av energi
Spinning® är en mycket effektiv träningsform som snabbt förbättrar din kondition. Alla kan träna spinning®. Du bestämmer själv motståndet på din cykel, vilket gör att den som är nybörjare kan träna bredvid en van cyklist. Din instruktör styr upplägget på klassen genom val av banprofil och musik.

Några spinningtips
Det är bra att dricka vatten både före, under och efter passet. Kom gärna i god tid till passet om du är nybörjare så får du hjälp av instruktören att ställa in din cykel. Med rätt inställningar blir träningen både säkrare, effektivare och roligare.Vissa av våra anläggningar erbjuder intropass, ett pass på 15 minuter som följs av ett vanligt spinningpass. Intropasset innehåller information om klassupplägget och genomgång av cykelns inställningar.

För att prova spinning behöver du inte vara klädd på något särskilt sätt. Vanliga träningskläder och -skor fungerar bra. Investera gärna i ett par cykelskor och vadderade cykelbyxor när du bestämt dig för att fortsätta, det gör träningen både effektivare och skönare.

 


Actic Sydpoolens spinningschema:

Måndag: 09:30 Seniorspinning 45 min FaR
16:30 Spinning

Tisdag: 17:00 Spinning

Onsdag: 19:30 Seniorspinning 45 min FaR
18:00 Spinning

Torsdag: 19:00 Spinning

Fredag: 06:45 Spinning 45 min
09:00 Seniorspinning 45 min FaR
18:30 Spinning

Lördag: 09:45 Spinning

Söndag: 11:30 Spinning
16:30 Spinning


Om inget annat anges är passen 55 min.
(med reservation för ev. ändringar)


Vi ses på cykeln!


Babyklasser till hösten!

Hejsan allihoppa!

Tänkte tipsa er nyblivna mammor där ute att hålla utkik på vårt gruppträningsschema. I början av november drar vi nämligen igång med babyklasser, anpassade för nyblivna mammor där även bebisen får följa med in på passet. 6 veckor efter förlossningen är ni varmt välkomna att komma igång igen efter graviditeten!


Sydpoolens seniorträning

Hej allihoppa!

Här på Sydpoolen har vi verkligen träning för alla! Vi har allt från gravidklasser till seniorpass.

Idag tänkte vi tipsa om vår träning som är utformad speciellt för seniorer, otränade, överviktiga, personer med olika diagnoser och till dig som har recept på fysisk aktivitet. Vi har en hel del roliga klasser att välja mellan! Du är även varmt välkommen att ta med en vän helt gratis nästa gång du kommer och tränar. Då får du även en present av oss - välj mellan en Actic vattenflaska eller träningshandduk!Måndag 10:00 - Seniorspinning 30 min

Tisdag 10:00 - Lättgympa 45 minuter
11:00 - Sjukgymnastik rygg, nacke & axlar 45 min
15:15 - Sjukgymnastik i vatten 45 min

Onsdag 10:00 - Vattengympa senior 1h

Torsdag 09:00 - AiChi yoga/avslappning i vatten 1h

Fredag 10:00 - QiGong 30 min

Boka in dig i vår reception, på internet eller genom att ringa oss på 554 428 00.
Om du är nyfiken på styrketräning är du även varmt välkommen att boka in en tid med en av våra utbildade instruktörer som hjälper dig med ett anpassat träningsprogram helt utefter dina egna behov och önskemål. Du når oss på 554 428 20.


Vi ses på gymet!
Zumba party varje lördag!

Hej allihoppa!

Eftersom våra Zumbapass är så oerhört populära har vi nu lagt in ännu ett pass i veckan. Detta har vi döpt till Zumba party och kommer att hållas varje lördag kl 14:00.Join the party!

Kl 15:00-16:00 direkt efter passet får även barnen en chans att röra på sig,
då är det nämligen dags för Zumba kids!

Varmt välkomna att skaka loss med oss! :-)


Vila

Hej allihoppa!

Visst är träning härligt, men det finns tillfällen när man gör kroppen en ren tjänst av att lata sig hemma i soffan istället för att träna. Till exempel när...

när du har feber
feber betyder att kroppen har en infektion, träning blir då både skadligt och helt utan resultat.

vid halsont
om du tränar då du har ont ihalsen kan bakterierna spridas till hjärtmusklen vilket är väldigt allvarligt. Vila hellre en dag för mycket än en dag för lite.

efter hård träning
utan vila mellan dina träningspass uteblir dina resultat då kroppen inte har någon som helst chans att bygga upp sig inför nästa träning. Att inte ta hänsyn till kroppens signaler att den behöver vila, som t ex träningsvärk och orkeslöshet har enbart negativa effekter på dina resultat.

när du är bakfull
kroppen arbetar då med att bryta ned alkoholen och få ut gifterna ur din kropp. Både din fettförbränning och koncentration är nedsatt vilken i sin tur gör träningen betydligt mindre effektiv och ökar skaderiskerna. Stanna hellre hemma i soffan!

när träning blir till ett stressmoment
när du är stressad frisätter kroppen nedbrytande hormoner i kroppen vilket gör att träning blir meningslöst. Om du tvingar dig själv iväg till gymmet trots att du känner att du absolut inte har tid, men att du gör det för att du måste hinna så kan det vara smart att stanna hemma och varva ner istället och satsa på att gå och träna en annan dag när du har full fokusering på träningen och kan få ut maximalt av den. Träning ska vara roligt!Motivation

"Pain is weakness leaving the body"


"We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act but a habit."

"All träning är som att sätta in pengar på en banken, ju mer du sätter in nu ju mer kan du ta ut i framtiden"

"Den bästa träningen är den som blir av."

                                    

"Love doesn't need handles"

"Winners never quit, cos´ quitters never win "

”Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible.”

"The only way to define your limits is by going beyond them! "

"Use it or lose it!"

                                     


Välj ut din favorit och påminn dig själv när träningsmotivationen tryter, lycka till så ses vi på gymet!RSS 2.0