Så håller du ditt nyårslöfte - hela året!

Hej allihoppa!

Ikväll kommer miljoner människor världen över att ge löften till sig själv, i hopp om att hålla dem året ut. Vissa löften klarar man att hålla, andra inte.. Vad är det då som gör att vi inte klarar att hålla våra egna löften och hur ska vi bära oss åt för att hålla vad vi lovat oss själva?

Det första steget är att du ska tro på ditt löfte och ha en tydlig målbild. Måla upp bilder i ditt huvud hur du avstår från den där ciggaretten/köper mindre kläder i omklädningsrummet/klarar att springa milen. Tänk efter hur det skulle kännas och håll fast vid den känslan när det känns svårt.

Sätt upp rimliga mål. På det sättet slipper du bli besviken på dig själv och du blir mer självsäker på att du kommer att uppnå vad du lovat dig själv.

Gå inte ut för hårt i början - du vill ju orka hela året! Börjar du träna varje dag, kommer du både ledsna och bli övertränad. Slutar du röka helt och hållet när du rökt de senaste 30 åren kommer det förmodligen kännas som om du misslyckats om du faller dit på en ciggarett någon gång..


Det är du som känner dig själv bäst så fråga dig själv hur du ska göra för att lyckas i år!

                              

Fem enkla sätt att hålla din kropp ung och frisk!

Här är fem olika tips som visar på ett ungefär hur många år yngre en 35-årig kvinna kan bli om hon...

Slutar röka - minst 8 år yngre!

Kontrollerar blodtrycket - en person med lågt blodtryck (115/75 mm Hg) kan vara 25 år yngre än en med högt blodtryck (högre än 160/90 mm Hg)

Använd tandtråd - gör dig 6,4 år yngre.

Mät kolesterolet - högt kolesterol kan öka din ålder med fyra år.

Ta hand om dig själv och håll koll på din hälsa! En så simpel sak kan göra dig upp till tolv år yngre.. :-)


Mat som gör dig yngre!

Din kropps åldrar egentligen inte av ditt livs dagar, utan svarare av de fria radikalerna som skapas i dina celler som utsätter dem för en skadlig oxidation. Detta kan enkelt jämföras med ett uppskuret äpple som blir brunt då de utsätts för syre!

Ett mycket enkelt sätt att förhindra denna skadliga oxidation är att äta rikligt med antioxidanter som faktiskt oskadliggör en del utav denna process! Dessa underbara antioxidanter förhindrar även inflammationer och förebygger hjärt-kärl sjukdomar.

Transfetter, socker och snacka kolhydrater får insulinnivån i din kropp att stiga snabbt vilket skapar ett inflammationstillstånd som i sin tur ökar åldersprocessen. Ersätt istället dessa onyttiga livsmedel med så färgrika och mörka frukter som möjligt, då de innehåller mest antioxidanter.

Utöver detta behöver din kropp även fibrer, fullkorn och proteiner.                                    Dessa livsmedel är fullproppade med antioxidanter:
                       Blåbär, röd paprika, mörk choklar, linfrö- och olivolja och ingefära!

                                                


Såhär tränar du dig 7 år yngre!Det amerikanske företaget Real Age Inc menar att vi till och med kan träna oss 10 år yngre under så kort tid som 3 månader, om vi konditions- och styrketränar på rätt sätt enligt denna modell:

Styrketräning två gånger i veckan. En bra muskelgrund i din kropp ger dig inte bara mer ork utan den förbättrar även din hållning och uthållighet markant! Regelbunden styrketräning har även visat kunna föryngra musklernas funktioner såsom att tillverka protein.

Valfri konditionsträning tre gånger i veckan. Din kroppsliga ålder sjunker i takt med hur hög intensitet du lägger ner i din konditionsträning. Tung träning är nämligen oerhört hälsofrämjande för ditt blodomlopp som stärks för varje hårt konditionspass du kör pga den ökade påfrestningen på kroppen som då ser till att bli starkare inför nästa prövning!

Balans och smidighetsträning gör dig rörligare och mjukar upp dina leder. Yoga och Pilates är utmärkta alternativ! Desto tidigare du börjar med denna typ av träning desto enklare kommer det bli att motverka stelhet i äldre dagar.


Vi önskar er en underbar jul!Hoppas ni får en magisk dag fylld av kärlek, skratt och god mat!


Vi har julstängt idag och imorgon, men öppnar igen som vanligt på annandagen.


Trampa in julstämningen!

Hej allihoppa!

Nu är det bara en dag kvar till julafton. Detta firar vi med ett 90 minuters julatramp!Klockan 16:30 idag är ni välkomna att cykla in julen tillsammans med Kicki i 90 minuter tillsammans med alla andra glada medlemmar.

Psst.. Ni vet väl att julmaten är extra god när man har tränat rejält innan? ;-)


Varmt välkomna in i julstämningen på Sydpoolen!

Julklappsutdelning till alla våra kära medlemmar!

Hej allihoppa!

Som julklapp får nu alla våra medlemmar ett presentkort till värde av 495 :-
Presentkortet gäller en månads fri träning mellan 27 december och 27 januari.
(Gäller ej gruppträning)

Den perfekta julklappen till vänner eller någon familjemedlem!Presentkortet finns att hämta ut i Sydpoolens reception.
Vill du ha fler än ett presentkort går det givetvis att köpa för 495 :-


God jul på er :-)


Träna rätt inför skidsäsongen!


Hej allihopa! 

Snart är det dags för skidsäsong igen. Hur förbereder du dig bäst inför vinterns utförsåkning?

Det ställs höga krav på ren benstyrka, lår och rumpa, i en nära statisk (stillasittande) position. För att undvika ryggont gäller det att ha en stark bålkorsett så du orkar åka utför pisterna med god hållning.

Actics instruktörer hjälper gärna till att kostnadsfritt utforma ett individuelt anpassat träningsprogram som passar dina mål och förutsättningar. Under en timme går vår instruktör igenom vad du vill uppnå, samt tränar med dig för att du ska kunna nå de resultat du önskar.
Här ger vi dig fyra övningar du kan utföra var som helst, på gymmet eller hemma. Fråga gärna Actics instruktörer om du behöver hjälp eller är osäker på hur övningen ska genomföras

KNÄBÖJ. Stå med fötterna lite bredare än höftbredd. Ha en rak överkropp, dra in magmuskeln lite lätt så att nedersta revbensbågen pekar ned mot höften. Axlarna ska vara nedåt bakåt (rulla upp axlarna mot öronen sänk dem sedan nedåt bakåt).

Böj benen till sittande position och res upp igen. För att efterlikna svängar och port-åkning kan du i upprätt position stå med den ena foten helt i och den andra foten med bara tårna i. Försök ändå hålla en rak och god hållning och gör en knäböj. När du kommer upp och sträcker upp i överkroppen växlar du över tyngdpunkten på den andra foten, med hela foten i och sätter tårna i på andra sidan. Så jobbar du i knäböj upp och ned och växlar över från sida till sida.ÖVERKROPP.  Ett gäng armhävningar kan du med fördel lägga in. Fokusera mer på form än antal. Fötterna i golvet. Händerna i golvet. Händerna rakt ut ifrån armhålan. När du går ned i armhävningen och vänder övningen skall du ha 90 grader i armbågsleden. Var noga med att använda armhävningsövningen också som en bålövning, en ”planka”. Dra in magmuskeln så att nedre revbensbågen går i linje mot höften. Håll huvudet kvar mellan axlarna.BÅLÖVNING. Plankan: Efter dina armhävningar kan du utan att vila, om du orkar, lägga underarmarna i mattan och stå kvar i en plankposition så länge det går. Sidoplanka: rulla över på sidan. Låt benen vara ihop och ligga på varandra. Fötterna ihop. Lägg underarmen i mattan. Lyft upp på underarmen och på foten som är i golvet. Stanna när du har en rak linje från foten, genom knä, höft och upp till axel. Huvudet kvar mellan axlarna. Håll denna sidoplanka så länge du orkar. En variation är att doppa höften ned mot golvet och upp igen.LÄNDRYGGSÖVNING. Ligg på mage på bollen. Fötterna i golvet något bredare än höftbredd. Händerna bakom huvudet. Häng över bollen, aktivera magmuskeln genom att dra in in naveln mot ryggraden. Gör ett rygglyft. Vänd övningen då du har en rak linje från höft till axel. Övningen går lika bra att göra på golv eller matta utan boll.

 Fyra enkla övningar som kommer att göra dig bättre rustad för din skidsemester.

Lycka till!


Julschemat - Vattenpass

Hej allihoppa!

Här kommer julschemat för vattenpass.

Vecka 51
Mån: 11:00 Vattengympa - Karolina
17:30 Vattengympa - Salla

Tis: 17:30 Vattengympa - Malin

Ons: 11:00 Vattengympa - Karolina
17:30 Vattengympa Gravid - Carina
18:30 Vattengympa - Salla

Vecka 52
Mån: 11:00 Vattengympa - Karolina
17:30 Vattengympa - Salla

Ons: 11:00 Vattengympa - Karolina
17:30 Vattengympa Gravid - Carina
18:30 Vattengympa - Salla

Vecka 1
Tis:  11:00 - Vattengympa - Karolina
17:30 Vattengympa - Malin

Ons: 11:00 Vattengympa - Karolina


Actics breda gruppträningsutbud!

Hej allihoppa!

Här har vi listat Actic Gyms alla olika gruppträningspass. För du vet väl att du kan träna på alla våra anläggningar med ditt maxkort? :-) Utmana dig själv och testa på ett helt nytt pass! Våra olika gyms gruppträningsscheman finner ni enkelt på Actics hemsida http://actic.se/se/Site/Vara-gym-och-priser/
ABS
Muskelklass där betoningen läggs på bålövningar; mage och ländrygg.

AE/AEROBICS
Konditionsträning med koreografi, stegkombinationer.

AEROBICS DANS/ DANSMIX
Konditionsträning med dansinspirerad koreografi och musik.

AEROBOX
En klass med influenser från boxningsträning, enkla och effektiva övningar.

AFRO/ AFRODANS/AFRO POWER DANCE
Konditionsträning i form av stora dynamiska rörelser till afrikanska rytmer.

AFTER WORK
Sista fredagen i månaden. Överraskningsklass. Vill du veta innan, fråga i receptionen.

ALL TERRAIN (AT)
Cykling/spinning. Enkel och effektiv konditionsträning.

ALL TERRAIN (AT) INTRO
Introduktionspass för cykling/spinning.

ALL TERRAIN 30/POWER
En kombinationsklass i form av cykling  + styrketräning med viktstång.

ALL TERRAIN+ ABS
En kombinationsklass i form av cykling + mage och ryggträning.

ALL TERRAIN (AT) SENIOR
Cykling/spinning. Enkel och effektiv konditionsträning. Denna klass riktar sig till seniorer.

AMA
Andning, meditation och avslappning.

AQUA
Vattengympapass, kondition, styrka och rörlighet. Skonsamt och effektivt.

AQUAMIX
Vattengympapass på både grunt och djupt vatten. Olika redskap används.

BARNDANS
Dans i olika stilar anpassat för respektive åldersgrupp.

BARNGYMPA
Gympa utan spring eller hopp.

BASGYMPA
Gympa utan spring eller hopp.

BASIC AE
Konditionsträning med enklare stegkombinationer. Övningar för styrka i slutet av passet.

BASIC DANCE
Dansinspirerad klass med enklare koreografi.

BASIC STEP
Konditionsträning med step up-bräda. Enkla stegkombinationer. Övningar för styrka i slutet av passet.

BSU / POWER
Enkla stegkombinationer på step up-bräda, avslutas med styrketräning.

BSU EXP
Basic step up express. Ett högintensivt step up-pass på 25 minuter.

BODY BALANCE
Träning med influenser från bl a yoga, tai chi och pilates.

BODYPUMP
Styrketräning i form av uthållighetsstyrka med hjälp av skivstång och viktplattor.

BODYATTACK
Konditionsträning, enkel och högintensiv. Övningar för styrka i slutet av passet.

BODYCOMBAT
Tuff och effektiv kampsportsklass med kickar och slag.

BODYSCULPTING/ BODYTONING/ BODY STYRKA
Styrketräning i form av uthållighetsstyrka. Vi använder olika redskap samt kroppen som motstånd.

BODYSTEP
Konditionsträning på step up-bräda, enkel och intensiv träning.

BOX/ BOX / AE/KICKBOX
Konditions- och styrketräning med olika spark- och slagtekniker.

BOX/FYS
Konditions- och styrketräning med olika spark- och slagtekniker kombinerad med stationsträning.

BRÖST RYGG AXLAR (BRA)
Styrketräning med fokus på bröst, rygg och axlar.

CARDIO MOVES (CA)
Dans och rytmer i en kreativ koreografi.

CHALLENGE
Cirkelträning i olika stationer där hela kroppen tränas.

CIRKEL GYM
Cirkelträning i gym med tränare. Max 6 pers. per gång.

COMBAT
Kampsportsklass där vi blandar olika tekniker med styrkemoment och konditionsträning. Ett riktigt army-pass.

CORE
Bålstabilitetsträning, mage- och ryggövningar.

CORECARDIO
Muskelklass där betoningen läggs på bålstabilitet, mage och rygg. Vi varvar med pulshöjande övningar.

DANCE/DANS/JAM
Konditionsträning baserad på musik i form av olika teman.

DANCE - HOUSE
Ett danspass för dig som gillar house och hip hop-musik.

DJUPVATTENGYMPA
Djupvattenträning med flytbälten. Allsidig träning med högt tempo.

DUBBELPASS
En kombinationsklass i form av 45 minuter Bodypump-övningar (överkropp) samt 60 min cykling/spinning.

EASY AT
Ett något lugnare cykelpass. Perfekt för dig som vill komma i gång.

EFFEKTTRÄNING
Gympapass för alla kroppens muskler. Inslag av core, pilates, box samt enkla styrkeövningar.

ENDURANCE (END)
Konditionsträning. Cykling/spinning. Konditionsdelen består av cykling i form av en jämn banprofil.

FAR AICHI
Avslappningsträning som utförs i varmvattenbassäng. Vi kombinerar djupandning med långsamma, stora rörelser för armar, ben och bål.

FAR DJUPVATTENSTRÄNING
En skonsam träningsform på djupt vatten där flytbälten används för att göra dig viktlös.

FAR LUGNA VATTEN
Lugnare och lättare vattengympapass.

FAR LÄTTGYMPA

Gymnastikpass som inleds med 30 min mycket lugn gymnastik för att sedan övergå till 20 min mer aktiv gymnastik. Passet avslutas med 10 minuter stretch.

FAR QIGONG
En urgammal kinesisk form av mental avslappning. Kontrollerade rörelser med fokus på andning och energi.

FAR SJUKGYMNASTIK RYGG
Styrke-, stabilitets- och rörelseträning för dig som har eller har haft problem i rygg, nacke och axlar samt för dig som vill komma i gång med träningen.

FAR SPINNING SENIOR
Lättare pass med gamla godingar i högtalarna.

FAR VATTENGYMPA
Ett komplett och skonsamt träningspass som effektivt tränar hela kroppen.

FAR VATTENGYMPA GRAVID
Vår målsättning är att få dig som är gravid att hålla i gång under stora delar av graviditeten. Första halvan består av kondition och styrka. Den andra delen används till bl a avslappningsövningar och babymeditation. Passet leds av en barnmorska.

FAR VATTENGYMPA SENIOR
Senior vattengympa för träning på recept.

FAR YOGA
Yoga handlar om balans och harmoni med kropp och själ med koncentration på andningen.

FLOW
Instrumental musik ger dig chansen att vända tanken inåt och fokusera på andning, teknik och styrka.

FUNCTIONAL POWER (FP)
Styrketräningspass där du arbetar igenom kroppens alla muskler med så få redskap som möjligt. Funktionella övningar varvas med övningar från våra powerpass.

FUNKTIONELL
Ett pass där du stärker kroppen med enkla, effektiva rörelser. Du tränar din styrka, stabilitet och balans med kroppen som redskap.

FUNKTIONELL CIRKELTRÄNING
Funktionella styrkeövningar varvas med konditionsövningar vid olika stationer. Effektivt och roligt!

FUNKTIONELL TRÄNING SENIOR
Ett pass för dig som uppnått mogen ålder. Vi tränar tillsammans i grupp till musik och använder oss av hantlar, gummiband, bollar och kroppens egen belastning för ökad styrka, rörlighet, balans, koordination och kondition.

FYS
Stationsbaserad styrke- och konditionsträning.

FYS PASS
Konditionsträning och styrketräning med enkla övningar.

GRAVIDYOGA
Enklare yogarörelser med fokus på andning, för gravida.

GYM MED INSTRUKTÖR
Gruppträning i gymmet tillsammans med instruktör.

GYMPA
Allsidig träning för kondition, styrka, koordination och rörlighet. Hopp kan ingå.

H2O
Skonsam vattenträning i bassäng med ledare.

H2O QIGONG
Lugna rörelser i vatten med fokus på andning. Avslutas med en förenklad meridian-avslappning.

HAPPY SATURDAY
Olika klasser och instruktörer varje vecka. Se anslag på anläggningen för aktuell happening.

HATHA YOGA
Mjukare yogaträning med mycket andning och avspänningsövningar. Tränar upp din rörlighet och balans. Även mental träning.

HILL
Konditionsträning, cykling/spinning med extra många backar.

HOPPFRI GYMPA
Gympa för ömtåliga knän och ryggar. Inga hopp och inget spring.

INSTR. VAL
Instruktören väljer själv inriktning på passet.

JAZZ
Dansklass med jazzinspiration som avslutas med övningar för styrka.

KUNDALINIYOGA (K YOGA)
Yogaklass med enkla övningar. Fokus på andning och meditation.

LATINO
Svettigt danspass med latinamerikanska rytmer.

LÄTTGYMPA
Träning som utförs med enkla gymnastikövningar för hela kroppen.

LÄTTYOGA
Dynamisk yoga med fokus på smidighet, statisk styrka, balans och andning.

MAGDANS
Danspass till orientalisk musik där höfterna får jobba.

MAGDANS/CORE
Orientalisk dans med fokus på magträning.

MAMMA & BARN, MAMMA/PAPPA/BARN-PASS
För dig som är gravid eller nybliven mamma/pappa. Passet inleds med enkel konditionsträning som följs av styrketräning. Ta med din bebis.

MAX/MAX 25
Ett expresspass där vi fokuserar på styrka för olika muskelgrupper. Vecka 1: Rumpa och lår. Vecka 2: Bröst, axlar och triceps. Vecka 3: Rygg och biceps.

MEDEL/HÖGINTENSIV SPINNING
Konditionspass, cykling/spinning. Vi cyklar i både backar och på raksträckor.

MELLAN SPINNING
Passet för dig som känner att det är lite för lätt på intro, men inte är riktigt redo för medel/högintensiv.

MIX STRETCH
Passa på att ge kroppen en ordentlig genomkörare. Rörlighetsträning. Unna din kropp en lugn stretch och lär dig stretcha rätt.

MIX STYRKA
Enkla, funktionella styrkeövningar i grupp. Muskelgrupperna som tränas varierar. Vi använder redskap samt egen kroppsvikt.

MRL (MAGE/RUMPA/LÅR)
Övningar med fokus på mage, rumpa och lår.

PILATES
Träning för dig som vill öka din kroppsmedvetenhet. Alla övningar utgår ifrån att du kan bibehålla din bålstabilitet. Styrka och rörlighet tränas.

PILATES-YOGA/ YOGALATES
En kombinationsklass där du tränar övningar från både pilates och yoga.

POWER/ STYRKA (SKIVSTÅNG)
Styrketräning i form av uthållighetsstyrka med hjälp av skivstång och viktplattor

POWER INTERVALL
Konditionsövningar varvas med styrketräning. Med eller utan vikter.

POWER YOGA (PY)
Ett yogainspirerat pass med inriktning på styrka, kropp och själ. Du tränar balans, rörlighet, styrka och avspänning.

PYRAMID
Varierad och effektiv styrketräning med enkla kombinationer.

RAGGA
Släpp loss i dans med många influenser.

RYGG
Skonsam gympaträning med extra fokus på ryggen. Kondition utan hopp samt styrka, rörlighet och stabilitet.

SENIOR/SENIOR-GYMPA
Träning i sal anpassad för seniorer, men passet vänder sig till alla medlemmar. Här tränar vi styrka, stabilitet och balans.

SENIORYOGA
Yoga för seniorer.

SJÄLVFÖRSVAR
Lär dig frigörande och försvarande tekniker för att kunna skydda dig själv.

SKRATTYOGA
En kombination av andning, fysiska övningar och avslappning som framkallar skratt. Bra för immunförsvaret, mot depression, mot trötthet och nedstämdhet. Stärker magmuskler och andningsmuskler.

SMIDIGHETSTRÄNING
Träningsform inspirerad av pilates, yoga och dans. Fokus på styrka och smidighet.

SPINNING
Ett effektivt konditionspass där instruktören sätter prägel på passet med musik. Var och en tränar efter egen förmåga.

SPINNING/POWER, SPINNING/STYRKA
Kombinationspass med cykling/spinning samt övningar från våra Powerpass.

SPINNING B
Se ALL TERRAIN Basic

SPINNING INTRO
Se ALL TERRAIN Intro

SPINNING/ABS
Se ALL TERRAIN/ABS

STAVGÅNG
Stavgång utomhus med instruktör. Ta med egna stavar.

STEP
Konditionsträning på step up-låda. Koreografi.

STEP BAS STYRKA/STEP COMBO/STEP MUSKEL/STEP MIX
Konditionsträning på step up-låda, enkel koreografi.  Styrketräning med hjälp av redskap.

STEP DANS
Konditionsträning på step up-låda. Dansinspirerad koreografi.

STEP INTERVALL
Konditionsträning i intervaller på step up-bräda. Varvas med styrka.

STEP
Konditionsträning i form av step up-träning.

STREETDANCE
Dansklass för vuxna där vi dansar, svettas och tränar upp både kondition och koordination.

STRENGTH (ST)
Konditionsträning i form av cykling/spinning. Inslag av backträning.

SWEATSTEP
Konditionspass med enklare kombinationer på step up-bräda.

TAI CHI
En serie av mjuka rörelser som utförs stående. I dag görs dessa rörelser främst för att bibehålla god hälsa men kan också användas i försvarssyfte.

TEMA
Cykling/spinning. Instruktören bestämmer musik, teknik och längd på passet.  Information om vilket tema som körs finns på din anläggning.

UNGDOM
Olika gruppträningsformer från vecka till vecka.

UTMANINGEN
Ett effektivt styrkepass där instruktören sätter sin egen prägel på passet.

VATTEN AE
Skonsam aerobicsträning i bassäng på djupt vatten med ledare.

VATTENGYMPA (VG)
Ett komplett och skonsamt träningspass i vatten som effektivt tränar hela kroppen.

VATTENGYMPA SJUKGYMNASTIK
För många människor är träning i vatten det enda alternativet för att kunna hålla i gång och att röra på sig. Vi vill hjälpa dig att hålla igång kroppen, lindra smärta samt öka eller bibehålla rörligheten.

VATTENQIGONG
Lugna rörelser med fokus på andning, i 34-gradigt vatten. Avslutas med en förenklad meridianavslappning.

YOGA
En kraftfull och dynamisk yoga med fokus på smidighet, styrka, balans och andning.

YOGA FLOW
Ett dynamiskt och dansant yogapass.

ZUMBA
Konditionsträning till latino- och världsmusik.


Årets julklapp!

Hej allihoppa!

Vi på Actic har utsett årets julklapp - nämligen Nintendo Wii och deras motion plus spel!

Ett TV-spel som involverar både rörelse och skratt! I år släpps även ett nytt spel som heter Just dance 2 där det finns olika program att välja mellan, t ex "just sweat mode". Härligt namn på ett TV-spel va? :-) Eller varför inte testa på spelet "Michael Jackson The Experience" där du får dansa loss till alla gamla klassiker! Om du inte gillar att dansa finns det andra spel som t ex "Wii Sports Resort" där du får testa på alla möjliga äventyr såsom att hoppa fallskärm, åka jetski, spela golf osv.
Julgodis - fyllt av nyttigheter!

Hej allihoppa!

I år tänkte vi tipsa er om att hälsoboosta en gammal jultradition - nämligen de eviga chokladaskarna! De är fina, hör julen till och är framförallt goda. Men inte särskilt bra för midjemåttet...


I år tänkte iaf vi laga vår egen chokladask, fullproppad av nyttiga fetter och antioxidanter!

Allt du behöver är mörk choklad, minst 70 %, valfri nötblandning, torkade frukter, russin kokos och frön. Smält chokladen och blanda i tillbehören! För att göra det mer juligt kan du tillsätta rivet apelsinskal, pepparkakskryddor osv.Klicka sedan ut det på en form, eller varför inte i pepparkaksformer/knäckformar så de blir lika snygga som goda? Ställ sedan in det i kylen. Vill du vara extra lyxig så köp en fin ask och lägg ner chokladpralinerna bland guldigt ihopknögglat papper och knyt om lådan med en stor röd julrosett!

Nyttig, fint, hemmapysslat och supergott julgodis!

Hur många steg tar du per dag?

Hej allihoppa!

Enligt källan Medicine & Science in Sports & Exercise tar den genomsnittliga amerikanen ca 5117 steg varje dag. Vi i Sverige rekommenderar minst det dubbla dagligen. Hur ligger du till med vardagsmotionen? Testa att använda en stegräknare i en vecka så får du betydligt bättre uppfattning. Glöm inte bort att vardagsmotionen är guld värd den också!

Lycka till!


Lucia!

Hej allihoppa!

Idag är det självaste Lucia, vilket vi firar med att rivstarta av julschemat!

Välkomna att boka din plats på 08-554 428 00.

Psst.. Ni har väl inte missat vårt helt nya pass Body Attack?Vecka 50

Mån 13 dec
09.30 Seniorspinning Calle
16.30 Spinning Monica
17.30 BodyPump Jessica
18.30 FYS Peter
Tis 14 dec
6.45 MRL Susanne
16.30 ABS Kicki
17.00 Spinning Kicki
18.00 Step Stina
19.00 Zumba Yessica
20.00 Box Bernar

 

Ons 15 dec
9.30 Seniorspinning Calle
17.00 Latino Juan
18.00 Spinning Lotta
19.00 BodyPump  Jessica

 

Tors 16 dec
17.00 Kombi Kicki
18.00 Zumba Yessica
19.00 Nyhet!! Body Attack Jessica
20.00 Yoga Anneli

 

Fre 17 dec
6.45 Spinning Marjo
9.00 Seniorspinning Calle
15.30 BodyPump Sanna
16.30 Spinning Jessica

 

Lör 18 dec
9.15 ABS Jessica
9.45 Spinning Jessica
12.00 Yoga Anneli

 

Sön 19 dec
14.00 Latino
16.30 Spinning Sanna

 

Vecka 51

Mån 20 dec
16.30 Spinning Monica
17.30 BodyPump Jessica
18.30 FYS Peter

 

Tis 21 dec
16.30 ABS Kicki
17.00 JULATRAMP 90 min Kicki
18.30 JULZUMBA Yessica

 

Ons 22 dec
17.00 Spinning Lotta
18.00 Step Stina
19.00 BodyPump Anette/Jessica

 

Tors 23 dec
16.30 JULATRAMP 90 min Kicki

Sön 26 dec
11.00 JULSPECIAL 75 min Spinning Lotta
14.00 LATINO GOD JUL Juan


Vecka 52

Mån 27 dec
16.30 Spinning Monica
17.30 BodyPump Sanna
18.30 Body Attack Jessica

 

Tis 28 dec
16.30 ABS Kicki
17.00 Spinning Kicki
18.00 Zumba Yessica
19.00 Step Intervall Stina


Ons 29 dec
17.00 Spinning Stina
18.00 Latino Juan
19.00 BodyPump Anette/Jessica

 

Tors 30 dec
16.30 ABS Kicki
17.00 Spinning Kicki
18.00 Zumba Yessica
19.00 Body Attack Jessica
20.00 Yoga Anneli

 

Fre 31 dec
10.15 ABS Jessica
10.45 Spinning Jessica
12.00 NYÅRS-ZUMBA Yessica

Sön 2 jan
15.30 BodyPump Jessica
16.30 BodyPump Sanna

Vecka 53

Mån 3 jan
16.30 Spinning Monica
17.30 BodyPump Itab
18.30 Body Attack Jessica

 

Tis 4 jan
16.30 ABS Kicki
17.00 Spinning Kicki
18.00 Step Stina
19.00 Box Bernar

 

Ons 5 jan
17.00 Spinning Lotta
18.00 BodyPump Anette/Jessica
19.00 Yoga Anneli

 

Tors 6 jan
10.30 STEP INTERVALL 75 min Stina
12.00 Spinning Kicki

 

Fre 7 jan
15.30 BodyPump Sanna
16.30 Spinning Jessica

Lör 8 jan
9.15 ABS Jessica
9.45 Spinning Jessica

 

Sön 9 jan
10.00 Yoga Carina
15.30 BodyPump Sanna
16.30 Spinning Annica


Tredje advent + julschema!

Hej allihoppa!

Vi på Actic tänkte bara önska er en underbar tredje advent och påminna er om att julschemat drar igång imorgon! :-) 

Så måndagen den 13e ser ut såhär:

09:30 seniorspinning - Calle
16:30 spinning - Monica
17:30 Bodypump - Jessica
18:30 FYS - Peter


BMI Body Mass Index

Hej allihoppa!

Här har ni en formel som ni enkelt räknar ut ert BMI på.

BMI bygger på förhållande mellan längd och vikt Beräkningen görs genom att dividera vikten i kg, genom längden i meter, i kvadrat För en person som är 180 cm lång och väger 70 kg ser beräkningen ut på följande sätt:

70 / (1,8 x 1,8) =21,6Över 40 - Extrem fetma, mycket stor riskökning
35 - 39,9 - Svår fetma, kraftigt ökade risker
30 - 34,9 - Fetma, ökad risk
25 - 25,9 - Övervikt, något ökad risk
18,5 - 24, 9 - Normal vikt, ordinär risk
under 18,4 - Underviktig, risk varierar beroende åp orsak

Observera att en BMI mätning av en person med stor muskelmassa blir missvisande.

Nyttig julsmoothie!

 

En antioxidantrik smoothie perfekt som julfrukost med nyttiga fettsyror och proteiner. Blodsockerstabiliserande och mättande.
(2 portioner)

Ingredienser:

 • 1 banan
 • 1 granatäpple
 • 2 apelsiner
 • 3 röda äpplen
 • 1 tsk kanel
 • 1 msk flytande Cocosa Extra Virgin
 • 2 - 3 msk DaSkipper proteinerpulver med vaniljsmak

Gör så här:

 1. Kärna ur granatäpplet. Tag på ett oömt förkläde för det skvätter och färgar av sig.
 2. Skala och skär apelsinen i grova bitar. Dela äpplena och skala bananen.
 3. Kör granatäpplekärnor, apelsin och äpple i juicecentrifugen.
 4. Blanda ned proteinpulver, kanel, banan och Cocosoljan i den färska juicen och mixa med en stavmixer eller blender. Tillsätt ev lite vatten om smoothie blir för tjock.

Receptet är hämtat från www.annaskipper.se


Ligger du i riskzonen?

Hej allihoppa!

Här har ni ett enkelt test att göra på er själva för att se om ni ligger i riskzonen för övervikt.

Midjemått

Tillvägagångssätt:
Mät med ett måttband mitt emellan nedersta revbensbågen och översta spetsen på höftbenet. Mät efter utandning.


Risk för ohälsa:

Män  - ökad risk över 94 cm 
          kraftigt ökad risk över 102 cm

Kvinnor - ökad risk över 80 cm
              kraftigt ökad risk över 88 cm


                                                             


Julstök!

Hej allihoppa!

Andra advent har redan passerat och vi antar att julbaket redan är i full gång! Här har ni recept på lite nyttigare pepparkakor, så ni kan äta med godare samvete... Eller kanske ta ett par extra istället! ;-)

Anna Skippers nyttiga pepparkakor

1 1/2 dl mörk sirap
3 dl råsocker
200 g ekologisk smör
1 1/2 dl ekologisk vispgrädde
1,5 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
1/2 msk malda nejlikor
1/2 msk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
½ liten flaska cederolja
Ca 10 dl dinkelsikt (köp gärna ett stenmalet dinkelmjöl som ger mera näringsämnen och smak)

Häll sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
Värm på låg värme och rör hela tiden tills alla ingredienser smält samman.
Tillsätt grädde och kryddor och rör om.
Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner det i smeten.
Tillsätt resten av mjölet, öppna rosenrot kapslarna och häll i rosenroten.
Arbeta samman degen noga och låt den vila över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och mät ut kakorna med mått eller skär ut med kniv.
Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 5 min.
Låt kakorna svalna på plåten. Dekorera med glasyr om så önskas.

Degen är hållbar i ca 3 dagar i kylen.


Nyttiga rötter...

Rosenrot
En del studier tyder på att rosenrot ger förbättrad kognitiv funktion och minskad mental trötthet och även ökad uthållighet. Rosenrot är även fullproppat av antioxidanter.

Ginseng
Sägs öka arbetskapaciteten och bidra till ökad energi och fysisk stamina.


Lakrits
Har antioxidativa egenskaper och skyddar mot kardiovaskulära sjukdomar. För mycket lakrits kan dock öka blodtrycket.

Ingefära
Har antiinflammatoriska egenskaper, är antioxidativ, blodtryckssänkande, blodfettsänkande och antiproppbildande.Hälsoresor blir allt större!

Hej allihoppa!

Ni har säkert märkt av den nya restrenden - nämligen hälsoresor. En resa skräddarsydd för ditt egna välmående med bra kost och daglig träning. Det finns en hel del olika inriktningar, allt från yogaresor till styrketräningsresor.Här har ni lite inspiration!

- Ridning i Tunisien
- Surfning i Marocko
- Yoga, ayurveda och spa i Indien
- Träningsveckor på Kanarieöarna
- Yoga och spa i Egypten
- Ayurveda, yoga och hälsomat i Sri Lanka
- Afrodans i Senegal
- Löpning, dans och styrketräning i Portugal
- Hälsomatlagning i Sverige
Något att ha i åtanke när ni börjar planera sommarens semesterresa! :-)


Vad är egentligen sant?

Det finns en massa olika myter om vilka ämnen som sägs verkar fettförbrännande. Vi reder ut detta för er!

Här har vi listat de ämnen som faktiskt ökar fettförbränningen:

Grönt te
Det är den aktiva substansen EGCG som bidrar till en ökad fettförbränning, som faktiskt kan öka upp till 20 % om du dricker den innan ett konditionspass!

                                           

Koffein
Koffeinet påverkar enbart fettförbränningen under vila och lågintensiv träning men ger ingen skillnad på högintensiv träning. Skillnaderna är dock knappt märkbara - så gillar du inte kaffe, skippa det! Kaffe är ju trots allt vätskedrivande - så om du inte får i dig tillräckligt med vätska för att täcka förlusten kommer det istället bidra till minskad fettförbränning.

L-Carnitine
Fungerar positivt på fettförbränningen och verkar märkbart bättre om det tas i samband med kolhydrater då våra celler lättare kan ta upp ämnet.
Och här har ni ämnena som ni gott och väl kan skippa...

- Guarana
- Krom
- Tyrosine
- Pyruvate
- GinsengFast vårt tips till er för en ökad fettförbränning är helt klart att röra på er mer och äta bra mat. Bra fetter som finns i t ex lax, nötter och avocado är rejält bra för att kicka igång förbränningen i kombination med träning! Det finns inga genvägar runt detta, vilket ni själva kommer att märka.

                                                             Lycka till med träningen!

Källa: Idrott & Kunskap

Bra kondition = hög IQ!

Hej allihoppa!

Förutom att du blir piggare, starkare, lyckligare, hälsosammare och snyggare av att konditionsträna så visar studier även på att det gör dig smartare!

Långtidsstudier då man har undersökt 1,2 miljoner mönstrande 18-åringar visar att de som hade bäst kondition även hade högst IQ.

                               
             
Studierna visar även att de personer som under en tid höjde sin kondition mest under konditionstesterna även visade ett förbättrat resultat på intelligenstesterna. Intelligens och kondition går uppenbarligen hand i hand!

Ytterligare så visade testerna att de som slutade konditionsträna även sänkte sin IQ. Med andra ord, soffan gör dig inte bara lat - den gör dig dum också!

                                 

Varför man blir intelligentare av konditionsträning beror på stukturella och kognitiva förändringar i hjärnan efter en längre tids regelbunden fysisk aktivitet.  Man tror att det handlar om ökad tillförsel av syre och glykos till hjärnan under aerob träning.

Källa: Idrott & Kunskap

RSS 2.0