Spara över två miljoner hjärtslag per år!

Hej allihoppa!
Har du någonsin mätt ur din vilopuls?
Det kan ni enkelt göra genom att sätta ett par fingrar mot strupen och räkna hur många slag ditt hjärta slår på 10 sekunder, multiplicera det sedan med 6 vilket resulterar i din vilopuls. Se till att vara avslappnad när du gör detta. Ett tips för att få så exakt puls som möjligt är att skriva upp hur många slag ditt hjärta slår på 10 sekunder på ett papper, och göra det ca 10 gånger under några dagar. Räkna sedan ut medeltalet och multiplicera med 6.
Konditionsträning är styrketräning för ditt hjärta; det blir starkare och klarar av att pumpa ut mer blod per slag vilket innebär att det inte behöver slå lika många slag. Det ultimata är därför att sänka sin vilopuls.
Konditionstränar du kontinuerligt under minst ett halvår så kan du se stora skillnader på din vilopuls. Lyckas du sänka den så mycket som med 5 slag per minut, så sparar du 2 620 800 hjärtslag per år!! Du förlänger med andra ord ditt hjärtas livslängd oerhört - träning får dig verkligen att leva längre!

Hur ska man konditionsträna?

Hej allihoppa!

Konditionsträning, eller kardiovaskulär träning/aerob träning innebär att träna upp den viktigaste musklen människan har: hjärtat. Lungkapaciteten, storleken och antalen blodkärl ökar, samtidigt som vilopulsen sjunker om ni tränar kontinuerligt. Detta innebär mindre slitage på ert dyrbara hjärta.
Här har ni en enkel mall att följa för att förbättra er kondition med hjälp av pulsträning.
Er maxpuls kan ni i stora drag räkna ut som 220 minus er ålder.
Ex: om du är 20 år så är din maxpuls runt 200.
För att förbättra din kondition vill du ligga i en zon på mellan 60-80 % av din maxpuls.
Dvs: en 20 åring förbättrar sin kondition med träningsintensitet som kräver 120-160.
En enkel mall att följa för att förbättra din kondition kan se ut såhär:
Uppvärmning: 5 minuter snabb gång
5 minuter lätt jogg
20 minuters träning runt 70 % av din maxpuls
5-10 minuters nedvarvning, se till så att pulsen sjunker ner under åtminstone 120.
Pulsen kan ni enkelt mäta ut med hjälp av en pulsklocka eller handtagen på våra konditionsmaskiner. Det går dock enbart att mäta pulsen i gånghastighet. Efter ett tag lär man sig ungefär hur det känns att ligga på omkring 70 % av maxpuls (du flåsar när du försöker prata).
Om ni har några frågor så finns våra gyminstruktörer här för att hjälpa er!
LYCKA TILL!

RSS 2.0