Var smart!

Hej allihoppa!

För att enklare nå era träningsmål så kan denna mall underlätta...
Specifika - undvik oklara mål såsom "jag vill bli starkare"
Mätbara - sätt upp mätbara mål, som t ex "jag vill klara av att ta 5 kg mer i knäböj"
Uppnåeliga - avskyr du att springa men ditt mål är att få bättre kondition - simma/cykla/promenera raskt istället!
Realistiska - var det flera år sedan du senast knöp på dig löparskorna kanske ett marathon inte bör vara ditt första mål. Sätt hellre upp mån du vet att du kan klara i början och trappa sedan upp utmaningsfaktorn till nästa mål!
Tidsbegränsade - sätt upp en dag när ditt mål ska vara nått. Skriv upp det och dela även upp i mindre delmål.
Lycka till!!

Vem har kontrollen över din hälsa?

Hej allihoppa!

I gårdagens inlägg kunde du lära dig om de olika stegen som krävs inför en förändring. Idag ska vi gå igenom en oerhört grundläggande och i högsta grad avgörande faktor i stegen mot en förändrad livsstil. Nämligen, vem som har kontrollen över din hälsa.
Fenomenet kallas "locus of control" och som ovan handlar det om vem du anser har kontroll över dina dåliga vanor. Det finns två olika synvinklar, antingen har du en inre eller yttre locus of control.
En inre, eller korrekt uttryckt "internal locus of control", innebär att du själv är medveten om att det enbart är du som är ansvarig för dina vanor och vad som sker i ditt liv. Det är du som kan styra dina handlingar utan någon yttre påverkan. Det är denna syn du behöver ha för att göra en förändring då den ger dig betydligt starkare motivation och engagemang när du står inför en förändring eftersom du vet att det enbart är du som kan göra den.
En yttre, eller "external locus of control" innebär att du skyller dina dåliga vanor på andra, din omgivning eller t ex dina gener - "cancer ligger i släkten, därför kommer jag också att drabbas av det och det finns ingenting jag kan göra åt det". Hade du haft en inre locus of control hade du varit medveten om att regelbunden träning och en hälsosam diet hade minskat dina chanser drastiskt för att drabbas av cancer, trots att sjukdomen ligger i släkten. Eller t ex "mina vänner röker, därför är det omöjligt för mig att sluta då jag alltid kommer vara omgiven av rökare".
Känner du att din motivation sänks av yttre krafter? För att få kontroll över ditt liv och få en "internal locus of control" så bör du ta fram papper och penna och skriva ner alla fördelar ett hälsosammare liv skulle ge dig. Läs igenom dom noggrant. När du tror på dig själv att du klarar av att förändra ditt liv, och du vet att det enbart är du som har kontrollen så har du kommit en lång bit på vägen till ett hälsosammare liv!



Källa: Core concepts in health, eleventh edition, "locus of control".

Ändra en dålig vana - förevigt!

Hej allihoppa!

Dom flesta av oss har dåliga vanor som vi mer än allt vill plocka bort. Det kan vara allt från att alltid komma försent, rökning, för mycket kaffedrickande, småätande, en träningskalender som bara blir ifylld och inte utförd osv. Hur ska vi bära oss åt för att faktiskt ändra våra vanor?
Med hjälp av motivation, självinsikt och vilja så kan vi alla leva i välmående.
Här har ni en modell som beskriver olika steg inför en förändring, det kan vara smart att utvärdera sin egen situation innan man går till botten av en dålig vana för att få en livslång förändring.

Precontemplation - om du befinner dig i det här steget anser du själv inte att du har en dålig vana eller är inte medveten om att din dåliga vana skadar din hälsa. Du kan även ha inställningen att situationen är hopplös och skylla på andra, t ex "fetma ligger i mina gener, det finns ingenting jag kan göra åt det".
Contemplation - här vet du om att du har en dålig vana och du kanske till och med har funderat på att göra en förändring inom det närmsta halvåret, men du vet inte hur du ska gå tillväga. Du är medveten om riskerna som medföljer din vana men du är inte riktigt villig att ge upp den i kontrast till energin det tar att bli av med den.
Preparation - här har du bestämt dig för att göra en förändring inom den närmsta månaden, du kan till och med ha börjat göra små förändringar men inte än regelbundna. Du har en plan hur du ska göra din förändring men oron att misslyckas finns fortfarande kvar.
Action - här har du berättat för din omgivning om din planerade förändring. Detta är det steg som kräver mest energi och fokus och det är oftast här som många faller ner längs förändringsstegen.
Maintenance - här har du lyckats både förändra din vana och hållit den i minst ett halvår. Du kan ha haft några återfall till gamla vanor men snabbt justerat dig tillbaka till dina nya hälsosamma igen. Detta steg kan vara från några månader upp till flera år.
Termination - det slutgiltiga steget i förändringstrappan! När du har nått detta steg har du slutfört cirkeln av förändring och du har förändrat en dålig vana i ditt liv. De nya hälsosamma vinsterna har fått ditt liv bättre och din självkänsla har höjts såpass mycket att du är säker på att du aldrig igen kommer att falla tillbaka till dina äldre ohälsosamma vanor.




Frågor att ställa till sig själv:
- vilket steg befinner jag mig på just nu och varför?
- hur ska jag bära mig åt för att gå vidare till nästa steg?





Som ni kanske har märkt kan det ta tid att bli av med en dålig vana. Men tänk hur många år framför er som ni har utan den istället - om du har motivation nog att nå det slutgiltiga steget i förändringstrappan har du en hel livstid av hälsosamma och lyckliga dagar framför dig!



Källa: Core Concepts in Health, eleventh edition, "enhancing your readiness to change".

Tropicalfest på Sydpoolen!

Hej allihoppa!
Är du också trött på det grådaskiga vädret och den bitande kylan? Vi har den ulitmata kuren mot din vinterdepression!

Den 29:e januari hålls det stor tropikfest på Sydpoolen med ångande hetta, svalkande dopp och törstsläckande cocktaildrinkar!

Just denna kväll omvandlas Äventyrsbadet och Relaxen till en exotisk tillflykt med egen tikibar som serverar färgglada drinkar, DJs som spelar sköna sommarhits, skräniga liveband och spektakulära shower! Som alltid finns bubbelpool, ångbastu, sauna och det stora äventyrsbadet att roa sig med.

Lördagen den 29 januari
Portarna är öppna mellan kl 21-02.
Åldersgräns: 20 år.
Entré: 140 kr.
Biljetter kan förköpas på Sydpoolen, genom Amelie och Benita eller banden. Handdukar kan lånas för 50 kr men det går bra att ta med sig egen.

Så släng av dig de tjocka vinterkläderna och dra på dig hawaiiskjortan! Vi uppmuntrar till exotiska kläder! för er som lider av inspirationstorka; bikini, surfshorts, turistkläder, våtdräkt, svennecharter, amazonkvinnor, sailor, hula huladansare, badrock, sjöjungfru, burkini, färgglatt, blommigt, inföding, djurmönstrat, stråhatt, solfjädrar, voodoo, brun-utan-sol... eller kom precis som du är!
Band: The Tlark & Nale
Burlesqueshow av Miss Lily De Lux
Här har ni eventets facebooksida;
http://www.facebook.com/event.php?eid=182319811781063

Fet fisk är som olja för hjärnan!

Hej allihoppa!

Alla har nog hört uttrycket att man blir smart av att äta mycket fisk. Men är det enbart en myt som våra föräldrar lurade i oss för att äta fisk när vi var små? Nej, den stämmer faktiskt. Fet fisk innehåller den livsnödvändiga fettsyran omega-3. Denna fettsyra tros gynna hjärnans utveckling såväl som tillväxt. Dessutom så tror forskare att det skyddar mot hjärt- och kärl sjukdomar.
Feta fiskar, 9.3-33.0 g fett
Strömming, 9.3 g fett, 0.0 g kolhydrater och 16.2 g proteiner per 100 g.
Röding, 9.4 g fett, 0.0 g kolhydrater och 17.8 g proteiner per 100 g.
Regnbågslax, 9.6 g fett, 0.0 g kolhydrater och 18.6 g proteiner per 100 g.
Tonfisk, 9.9 g fett, 0.0 g kolhydrater och 24.0 g proteiner per 100 g.
Lax, 12.0 g fett, 0.0 g kolhydrater och 18.4 g proteiner per 100 g.
Makrill, 15.1 g fett, 0.0 g kolhydrater och 20.1 g proteiner per 100 g.
Ål, 33.0 g fett, 0.0 g kolhydrater och 14.6 g proteiner per 100 g.
Här har ni ett gott och lyxigt middagsalternativ!

Laxburgare – Ingredienser 4 portioner

  • 2-4 laxfiléer á cirka 100 gram styck
  • 1 ägg
  • 0,5-1dl ströbröd
  • 1-2 matskedar olivolja
  • Sås: Creme Fraise med Ketchup eller Getost.
  • Tomat
  • Salad
  • Finhackad lök och ev. lite vitlök.
  • Salt
  • Svart- och Vitpeppar
Fler goda recept på lax finner ni på www.laxrecept.com

Källaor www.fettdieten.se  och Världens vetenskap #6, 2010

Visste du att...



... en normal människa äter ca 50 ton mat under en livstid?



... att det kan ta upp till 72 timmar för kroppen att helt smälta maten vi äter?





... att kroppen konstant är i matsmältningsläge?



... att vi vid 70 års ålder har hälften så långsam matsmältning som vid 20 års ålder?



... att en matsäck rymmer ca 1 liter, men att den går att töjas ut till att rymma 2 liter?



... att vi producerar upp till två liter saliv dagligen för att smälta vår mat?




Källa: Världens vetenskap #6 2010, "Här blir mat till energi".

Maximera din bålstyrka!

Hej allihoppa!

Många anser att väldefinierade magmuskler är en symbol för fitness och hur pass vältränad man är.
Dock glömmer lika många bort att din core (inre magmuskulaturen som stöttar upp ryggraden) arbetar i kombination med de yttre (synliga magmusklerna). För toppstyrka i magen är därför träning av din core precis lika avgörande som träning av 6-packet.
Detta eftersom att när du utför en rörelse i ditt vardagliga liv är det inte enbart en muskel som gör hela jobbet, utan det är ett flertal muskler som samverkar för att utföra rörelsen. Vissa rörelser förkortar muskeln för att utföra en rörelse (t ex en sit-up), andra jobbar statiskt för att upprätthålla en bra hållning.
Har du en bra corestabilitet i kombination med starka yttre magmuskler drar du konstant fördelar både i ditt vardagliga liv och när du utför sportsliga aktiviteter. Du får bl a bättre hållning och eliminerar i princip framtida ryggproblem. Det hjälper även din prestation när du hoppar, kastar, springer och kvickt ändrar riktning på ett säkrare och stabilare sätt.
Om du inte känner att du har mycket tid över för träning så rekommenderar vi starkt att då fokusera på corestabiliteten eftersom det är den viktigaste av alla våra muskler för att förhindra skador.
Prata gärna med någon av våra instruktörer så visar vi dig övningar som hjälper dig att träna både core såväl som det efterlängtade 6-packet!




Bukfett är farligare än övrigt fett

Hej allihoppa!
Alla vi vet att kroppsfett i för stora volymer inte är hälsosamt för oss. Men visste ni att det är skillnad på vart kroppen väljer att lagra fettet? Bukfett är nämligen en större bov för hälsan än t ex fett som lagras kring lår/höfter. Fettcellerna kring magen blir nämligen större när fettvolymen ökar, samtidigt som fettcellerna istället blir fler kring lår och höfter.
Forskningar visar att bukfettet ökar riskerna för diabetes och hjärtsjukdomar och att fett kring lår och höfter däremot hjälper till att stabilisera blodsockret. Vad som påverkar vart din kropp väljer att lagra fett är främst gener.
En päronformad kropp är med andra ord betydligt mer snäll för hälsan än en äppelformad!
Källa: Proceedings National Academy of Sciences 10: 1073; published online October 2010

Ryggont? Testa pilates!

Hej allihoppa!

För er som inte redan har testat på pilates, kan vi varmt rekommendera den klassen. Det är en träningsform som inkluderar över 500 övningar, både med och utan träningsredskap såsom pilatesbollar. Pilates leder till ökad corestabilitet då de flesta övningar går ut på statisk corestyrka. Det är dessa muskler som skyddar och stöttar upp din ryggrad. Forskare från Brasilien har kommit fram till att personer med ryggont som började träna pilates minskade sin ryggvärk och förbättrade sin gång redan efter 15 tillfällen. Detta utav en starkare core som är just vad pilates fokuserar på att bygga upp!

Testa gärna våra yogalatesklasser, som är en kombination av pilates och yoga!
Måndagar 19:30 - Yogalates
Onsdagar 20:00 - Yogalates FaR

Varmt välkomna att boka din plats på 08-554 428 20/2

Källa: Journal Sport Rehabilitation 18:269-282, 2009)

Träning är den absolut bästa vanan du kan ha!

Hej allihoppa!
Alla vi vet att träning är en oerhört hälsosam och framförallt rolig vana! Nu påpekar även the U.S Department of Health and Human Services såväl som brittiska forskare att träning är en livsviktig vana. Tränar du minst 150 mintuer i veckan så löper du betydligt lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, stroke, cancer, typ 2 diabetes, högt blodtryck, fetma, benskörhet och depression.
Keep up the good work alla våra hälsosamma medlemmar!

Maximera dina resultat!

Hej allihoppa!

Här har ni tipsen som ger er de bästa resultatet i gymmet. För ni vill väl ändå få bästa möjliga betalt av tiden ni faktiskt lägger ner på er träning?

Planering! Innan ditt träningspass bör du ha klart och tydligt för dig vad du vill åstadkomma och vilka mål du har för dagens pass. Annars kan träningsmotivationen delvis försvinna och du glider mest omkring och tränar genom dina favoritmaskiner/muskelgrupper. Det är oftast den övningen du avskyr mest som din kropp faktiskt får bäst resultat av!

För träningsdagbok!
Skriv upp längd/tid/sträcka/intensitet efter varje konditionspass och likaså vikt och antal rep/set efter styrketräning. På detta sätt för du en överblick över din utveckling. Då ser du även klart och tydligt när du hamnar på en utvecklingsplatå. Då är det dags för nytt schema och nya utmaningar!

                                                     

Förvirra din kropp! Variera din träning, gör nya övningar som utmanar både hjärna och muskler. Detta ställer din kropp i ett läge där den ständigt måsta anpassas och utvecklas - med andra ord bli starkare!

Gör varje sekund av träning effektiv!
Varje sekund räknas, och det är oftast dom sista olidliga sekunder som överhuvudtaget skapar resultat, då du faktiskt pressar din kropp utöver dess nuvarande kapacitet. Om du ändå har tagit dig till gymmet - se till att göra tiden värd det.

Undvik "spegelsyndromet" - dvs. att enbart träna muskler som du ser när du speglar dig själv rakt framifrån. Din rygg, triceps, baksida lår osv. är minst lika viktigt som framsidans muskler! Inte bara av estetiska skäl, utan även av hälsoskäl. Obalans i musklelgrupperna kan skapa skador.

Prata gärna med någon av våra instruktörer om du känner dig osäker eller har frågor gällande träning - vi är här för att se till att du ni får ut så mycket som möjligt av er träning!


Toppa konditionen med hjälp av coopertestet!

Hej allihoppa!

Ni som tränar konditionsträning regelbundet och känner att ni börjar nå en utvecklingsplatå kan ett intressant sätt att höja konditionen ytterligare vara att regelbundet genomföra coopertestet i syfte att förbättra resultatet gång per gång. Coopertestet går ut på att springa på maxnivå under 12 minuter, resultatet beräknas sedan på sträckan du hunnit löpa. Glöm dock inte bort att värma upp rejält innan i minst 10 minuter följt av en stretch!

                 Med hjälp av tabellen nedan kan du uppskatta dina resultat.



Men glömt inte bort att det enbart är dig själv du tävlar emot! Ett bra upplägg för att förbättra sitt coopertest är att träna intervallträning och för varje gång öka intervallernas längd samt minska vilan emellanåt. På det sättet får du kroppen att orka att löpa i högt tempo under allt längre distanser.

                                                                  Lycka till!!

25 minuter skapar grunden för en lycklig dag!

Hej allihoppa!

Har ni också haft dagar då ni känner er nere, utan lust att träna? Men ändå pallrar er iväg till gymmet och kliver därifrån med ett stort leende på läppar och fylld med ny energi?

Nu har även vetenskapsmännen konstaterat detta fenomen. Efter 25 mintuters träning så vänder ditt humör till det positiva. Träning är med andra ord den bästa medicinen mot deppighet! Det ger dig enbart fördelar såsom en starkare och friskare kropp och gladare humör istället för biverkningar.

Detta beror på att träning frigör kroppens egna "må-bra hormon" endorfin, vilket är samma hormoner som frigörs när du är förälskad. Endorfiner är ett naturligt och hälsosamt morfin som kroppen skapar av sig själv för ditt välbefinnande! Det är kroppens sätt att tacka dig för den träning du ger den :-) Varför inte låta detta nya år bestå av en mängd härliga endorfinkickar?

                              

Ett tips är att börja gå på spinningpass, då dessa brukar trigga igång endorfinernav ganska så rejält i slutspörten!

Endorfiner har en mängd positiva effekter utöver att göra dig lycklig. Det fungerar bland annat smärtstillande, stresslindrande, förbättrar din sömn, hjärnarns utveckling, motverkar åldrande och psykiska sjukdomar.

                                   Varmt välkomna till gymet och träna med oss!


Så effektiviserar du din fettförbränning!

Hej allihoppa!

Ett av de populärare nyårslöftena är att minska i vikt. Här har vi några enkla justeringar i er vardag som gör att ni ökar er fettförbränning utan att behöva följa någon diet! Och även om ni inte vill minska i vikt så är det alla hälsosamma tips för en bra livsstil.


Ät långsamt - det tar upp till 15 minuter för kroppen att känna mättnad. Om du äter snabbare än detta så betyder det att du tror att du är hungrig eftersom kroppen inte har hunnit skicka ut signaler att den fått i sig tillräckligt än. Kroppen får dessutom ut näring i blodet snabbare vilket bidrar till att mer insulin skapas som är ett fettinlagrande hormon.

Styrketräna - inkludera styrketräning i din träning om du är van vid enbart kondition. Varje kilo muskler du bygger förbränner ca 90 kcal extra om dagen, utan att du behöver göra någonting!



Ät riktigt med protein - protein håller dig mätt länge och stimulerar muskeltillväxt!

Var ute i solen - solens strålar gör att vår kropp bildar D-vitamin vilket ökar vår insulinkänslighet och därmed för fettförbränning.



Drick grönt te - grönt te höjer din fettförbränning genom att den ökar kroppens temperatur en aning.

Ät kryddor - såsom kanel, vitlök, basilika och gurkmeja stimulerar fettförbränningen något och förebygger även sug efter sötsaker.

Satsa på en bra frukost - det är frukosten som bryter kroppens fasta och fyller på cellerna med bränsle så de kan börja arbeta och därmed kicka igång fettförbränningen. En bra frukost skapar även en bra bas på dagen vilket gör att blodsockret hålls på en jämn nivå och tankar på småätande försvinner!



Promenad efter maten - kroppen vill helst vila efter maten för att ta tillvara på energin. Om du istället tar en rask promenad efter en måltid så stimulerar du fettförbränning instället för fettinlagring.

Sov ordentligt - när kroppen får för lite sömn ställer den in sig i ett stressläge, i detta läge vill kroppen lagra fett. Om du sover ordentligt så är kroppen utvilad och stark istället vilket gör att fettförbränningen kan uppehållas. När du är trött är kroppen även hungrigare eftersom den vill fylla på med energi.

Lycka till!


Vattengruppträningen.

Och här är schemat vattengruppträningen till våren. :)




Måndag
17.00 Zumba Vatten

Tisdag
10.15 Vattengympa Benita

11.15 Vattengympa Salla

15.15 Vattengympa

19.00 Vattengympa Latino Kerstin H

Onsdag
12.45 Vattengympa Salla

17.30 Vattengympa Gravid FaR Carina

18.30 Zumba Vatten Yessica

Tordag
09.00 AiChi FaR Olli

17.30 Vatten-FYS Kicki B

Fredag
10.00 Vattengympa Nina


Nya vårschemat för gruppträningen!

Här kommer vårschemat till våran gruppträning. Vi har också nytt bokningssystem som ska underlätta bokningen över internet avsevärt. Detta kommer dock innebära att de flesta av er kommer få nya inloggningsuppgifter!

Vid ev frågor kan ni kontakta mig på [email protected]

Måndag

09.30 Seniorspinning 45 min FaR Calle

10.15 Gruppträning på arabiska Itab

11.30 ABS 30 min Itab

16.30 Spinning Lotta

17.30 BodyPump Sanna

18.15 Poweryoga,

18.30 Zumba Yessica

19.30 Yogalates,

19.30 FYS-pass 75 min Peter


Tisdag

06.45 MRL 45 min Susanne

10.00 Dagens Dans Kristina

16.30 ABS 30min Kicki

17.00 Spinning Kicki

18.00 Step Intervall Stina

19.00 Latino/Afrodans Juan/Cilla

20.00 Box Bernar


Onsdag

09.30 Seniorspinning 45 min FaR Calle

11.30 BodyPump Salla

17.00 Zumba Yessica

18.00 Spinning Monica

19.00 Mindfulness,

19.00 BodyPump Anette

20.00 Yogalates FaR Olli


Tordag

10.00 Baby Anette

17.00 Kombipass, ABS+Spinning kicki

18.00 Aerobics Salla

19.00 Antistress Yoga FaR,

19.00 Spinning Stina

20.00 FYS & Självförsvar


Fredag

06.45 Spinning 45 min Marjo

09.00 Seniorspinning 45 min FaR Calle

10.00 Qigong 30 min FaR Kerstin

11.30 Zumba Yessica

15.30 BodyPump Sanna

16.30 Spinning Lotta

17.30 Box Therese

18.30 FYS & Stretch Salwan


Lördag

09.05 ABS 30 min Susanne

09.30 Spinning Maria

10.30 Pigges Hip Hop (barn 9-12år) Oscar

11.30 Happy Saturday Olika

12.30 Energi Yoga Anneli

Söndag

10.00 Yoga 75 min FaR Carina

14.00 Latino Juan

15.30 BodyPump Cilla

16.30 Spinning Annica/Salla


Nytt år - nya goda vanor!

Hej allihoppa!

Då har det nya året sakta men säkert börjat att rulla på. Många känner att nytt år är lika med nyare och sundare vanor. Det behöver inte vara en stor förändring, utan kanske bara en simpel sak som att äta sallad till maten, ta trapporna istället för rulltrappan, ge någon en snäll komplimang lite oftare osv.

Hur som helst så tar nya vanor en viss tid att ställa in sig på, och likaså är gamla svårare att bryta. Detta beror på att varje gång du gör en sak så skapar du ett spår i hjärnan till denna händelse, för varje gång du upprepar samma sak så blir spåret djupare och djupare.

Till slut har du skapat en vana som sker per automatik utan att du riktigt behöver tänka efter, så hjärnan kan fokusera på viktigare saker. Och det är på precis så du skapar nya vanor. Det tar en tid att bana in spåret, men kämpa på och till slut tar kroppen hand om det per autopilot! :-) Kroppen är allt smart, det gäller bara att förstå den så vi kan utnyttja dess fulla potential!

                                               

Anna skippers energikokosbollar!

Ingredienser:

  • 1 dl malda mandlar
  • 1 dl malda valnötter
  • 2 dl dadlar blötlagda
  • 2 dl katrinplommon blötlagda
  • 2 dl kokosflingor (Spara 0,5 dl att rulla bollarna i )
  • 1 tsk kanel

Gör så här:

  1. Mal eller hacka nötterna i en mixer.
  2. Mixa ned dadlar och katrinplommon, lite i taget.
  3. Mixa ned kokosflingorna lite taget.
  4. Tillsätt kanelen.
  5. Forma smeten till runda bollar och rulla i kokos.

Håller i kylskåp ca 10 dagar.



Dessa goda kokosbollar ger snabb återhämtning efter ett tungt pass i gymet! Fler goda och nyttiga recept finns att hitta på www.annaskipper.se

                                                                     Smaklig måltid!


RSS 2.0