Ändra en dålig vana - förevigt!

Hej allihoppa!

Dom flesta av oss har dåliga vanor som vi mer än allt vill plocka bort. Det kan vara allt från att alltid komma försent, rökning, för mycket kaffedrickande, småätande, en träningskalender som bara blir ifylld och inte utförd osv. Hur ska vi bära oss åt för att faktiskt ändra våra vanor?
Med hjälp av motivation, självinsikt och vilja så kan vi alla leva i välmående.
Här har ni en modell som beskriver olika steg inför en förändring, det kan vara smart att utvärdera sin egen situation innan man går till botten av en dålig vana för att få en livslång förändring.

Precontemplation - om du befinner dig i det här steget anser du själv inte att du har en dålig vana eller är inte medveten om att din dåliga vana skadar din hälsa. Du kan även ha inställningen att situationen är hopplös och skylla på andra, t ex "fetma ligger i mina gener, det finns ingenting jag kan göra åt det".
Contemplation - här vet du om att du har en dålig vana och du kanske till och med har funderat på att göra en förändring inom det närmsta halvåret, men du vet inte hur du ska gå tillväga. Du är medveten om riskerna som medföljer din vana men du är inte riktigt villig att ge upp den i kontrast till energin det tar att bli av med den.
Preparation - här har du bestämt dig för att göra en förändring inom den närmsta månaden, du kan till och med ha börjat göra små förändringar men inte än regelbundna. Du har en plan hur du ska göra din förändring men oron att misslyckas finns fortfarande kvar.
Action - här har du berättat för din omgivning om din planerade förändring. Detta är det steg som kräver mest energi och fokus och det är oftast här som många faller ner längs förändringsstegen.
Maintenance - här har du lyckats både förändra din vana och hållit den i minst ett halvår. Du kan ha haft några återfall till gamla vanor men snabbt justerat dig tillbaka till dina nya hälsosamma igen. Detta steg kan vara från några månader upp till flera år.
Termination - det slutgiltiga steget i förändringstrappan! När du har nått detta steg har du slutfört cirkeln av förändring och du har förändrat en dålig vana i ditt liv. De nya hälsosamma vinsterna har fått ditt liv bättre och din självkänsla har höjts såpass mycket att du är säker på att du aldrig igen kommer att falla tillbaka till dina äldre ohälsosamma vanor.
Frågor att ställa till sig själv:
- vilket steg befinner jag mig på just nu och varför?
- hur ska jag bära mig åt för att gå vidare till nästa steg?

Som ni kanske har märkt kan det ta tid att bli av med en dålig vana. Men tänk hur många år framför er som ni har utan den istället - om du har motivation nog att nå det slutgiltiga steget i förändringstrappan har du en hel livstid av hälsosamma och lyckliga dagar framför dig!Källa: Core Concepts in Health, eleventh edition, "enhancing your readiness to change".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0