Kolhydrater

De är hjärnans favoritbränsle, men ändå är många så rädda för att äta dem. Kanske för att det sägs att de gör att man lagrar fett. Det gör de på sätt och vis... Jag ska förklara lite närmare.

Kolhydrater finns i olika former. Den minsta typen av kolhydrater är glukos, eller vanligt socker. Detta kallas också snabba kolhydrater eftersom de snabbt höjer vårt blodsocker. Längre typer av kolhydrater kallas stärkelse och finns i t.ex. fullkornspasta. Även stärkelsen bryts ner och blir till blodsocker. Däremot tar det längre tid än för glukos, vilket är anledningen till att de kallas för långsamma kolhydrater. Blodsockret susar runt i kroppen och förser våra vävnader med energi, framför allt hjärnan. Hjärnan kan även fungera på ketoner, något som bildas då vi förbränner fett, men det mår den inte alls lika bra av. 

GI, glykemiskt index är ett mått på hur snabbt kolhydrater tas upp i kroppen. De som tas upp snabbast är rent socker och riktigt ljust bröd och brukar få värdet 100. Ju långsammare kolhydraterna i ett livsmedel tas upp, desto lägre värde får de. 

Sen kommer vi till insulinet, och det är just det som kan göra att vi lagrar fett i kroppen. Insulinet är nämligen ett anabolt (uppbyggande) hormon som frisätts när vi äter kolhydrater för att sänka blodsockret. Kroppen vill nämligen hålla vårt blodsocker på en jämn nivå, så om vi äter måste insulin frisättas för att blocksockret ska sjunka och istället ta sig in i våra celler. Insulinet fungerar som en nyckel som låser upp kroppens celler så de kan ta in all näring som finns i blodet. Om det samtidigt även finns fett i blodet tar det såklart även in det... så ja, kolhydrater kan vara fettinlagrande.

Så, summa summarum: om vi ser till att äta mat med lågt GI och med jämna mellanrum får kroppen lättare att hantera blodsockret och hålla det jämnt. Muskler och hjärna får den energi de behöver, vi orkar träna och blir piggare. Var alltså inte rädd för kolhydrater, de behövs, men undvik de med högt GI i godis, läsk, kakor och bullar!


                                           


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0