Frågor och svar - Träning innan frukost

Hej allihoppa!

Ni vet väl att vi på gymmet mer än gärna svara på alla era frågor och funderingar gällande kost, träning och rehab? Välkomna att skicka in era frågor till oss via facebook så lovar vi att svara såfort vi kan!

Vi fick en fråga för några dagar sen som vi tänkte publicera på bloggen samt utöka svaret lite:

Fråga:
"Hur gör jag för att få fram magrutorna till sommaren? Har hört att det ska vara bra att motionera innan frukost om det ska hända? Varför? Förbänner man inte muskler om man tränar då man är hungrig?"


                                         


Svar:
Magrutor handlar om att ha magmuskler och ha så pass lite fett att dem syns. Så en kombo av styrketräning och mera fettförbrännande tänk. Läs gärna tidigare blogginlägg då jag pratar lite om viktnedgång.

Träning innan frukost ska jag försöka förklara ganska enkelt. Träning kräver energi. Då du inte har ätit frukost är dina kolhydratkällor väldigt låga (kolhydrater lagras i levern och musklerna). Hjärnan som är ett av våra mest essentiella organ kan inte använda sig att något annat än glukos som energikälla (glukos är minsta byggstenarna i kolhydrater).
Då kroppen känner av att nivåerna för glukos är låga och du tränar vill kroppen inte använda detta för aktivitet. Pga detta så vill kroppen använda sig av andra energikällor. Då återstår fett och muskler.

Men det stämmer att kroppen bryter ner musklerna också. Men man bränner också mera fett än om man skulle träna efter frukost. Så egentligen en prioriteringsfråga.

Dock vill jag lägga till att det är en skillnad mellan lågintensiv och högintensiv träning i detta fall. Lågintensiv träning ger en större fettförbränning rent %. Detta eftersom det tar en stund innan kroppen kan börja använda sig av fett som enerigkälla (omvandlas i lever-gallsystemet till energi). Grunden för detta är egentligen att kroppen inte behöver energi akut och lågintensiv träning har ofta en längre duration (tar längre tid). Om du tex springer 3km innan frukost så kommer mycket energi tas från muskelmassan. Just eftersom kroppen då behöver energi "akut" och det tar "för lång tid" att omvandla fett till energi.

Så min rekommendation är att ta en morgonpromenad just för att behålla muskelmassa och en mera högintensiv träning tar man på kvällen. :)


Glöm inte att ni kan ställa era egna frågor!

Må väl i det fina vädret!
//Anton Reiderstedt instruktör på Actic.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0