Mineraler!

                                                             Hej allihoppa!

Mineraler är precis som vitaminer essentiella - livsnödvändiga - och behöver tillföras via kosten.

Vad är minaraler egentligen bra för?
Mineralerna ingår bland annat i skelettet, transporterar syre i blodet samt ingår i olika kemiska reaktioner i kroppen. De mineraler vi behöver mest av är kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klorid och svavel. De mineraler vi behöver lite mindre av kallas spårämnen och dessa är bland annat järn, zink, koppar, selen och jod.

Många mineralämnen och vitaminer samarbetar med varandra. Därför är det bra att äta dem tillsammans.

Om du äter en allsidig och varierad kost så får du oftast i dig alla mineralämnen. Många av dessa finns dock i störst mängd i animaliska produkter så om du är vegan kan det vara bra att komplettera med kosttillskott. Men det går även att uppfylla behoven med en välplanerad kost.


                                                    


Kalium - för lite kalium i kroppen kan höja ditt blodtryck. Om du tränar mycket är det extra viktigt att tillföra kroppen mycket kalium då vi svettas hur en hel del när vi tränad. Strutskött, kycklingbröst och Gås är fullproppade med kalium så det passar utmärkt efter ett tufft träningspass!


Kalcium - är väldigt viktigt för tränanade människor då kalcium reglerar musklernas kontraktion och påverkar även cellernas funktioner. För lite kalcium i kroppen kan utveckla tandskador, sömnlöshet, depression osv. Mejeriprodukter såsom mjölk och ost innehåller mycket kalcium. Frön och färska grönsaker är även suveränt!

                            

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0