Lilla vitaminskolan!

                                                              Hej allihoppa!

Det står en hel del om kosttillskott och olika vitaminer i tidningarna, vilket lätt kan bli lite förvirrande. Vi tänkte därför reda ut alla begrepp för er så tydligt som möjligt :-)


                                

A – morötter, torkad frukt, gröna bladgrönsaker, nötter och frön.

B - om man äter en varierad kost så täcker det i regel B-vitamin intaget. Undantaget är B12 – vilken endast finns i animaliska produkter såsom kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Som vegan kan det därför vara lämpligt att ta kosttillskott med B12.

C - citrusfrukter, svarta vinbär, persilja, vitkål och lingon.

D – fet fisk, ägg och solljus.

E – leverpastej, margarin, fet fisk, nötter och frön.

K – broccoli, brysselkål, gröna bladgrönsaker och rapsolja.


Vitaminer är essentiella och behövs för ämnesomsättningen, tillväxt, underhåll av kroppens vävnader och som antioxidanter.

                                      

Kan man äta för mycket vitaminer?

Både ja och nej. Det finns två olika typer av vitaminer - fettlösliga (A,D, E och K) som behöver fett för att tas upp i kroppen. Dessa kan överdoseras vid felaktig anvädning av kosttillskott då kroppen kan lagra dessa vitaminer. Därför behöver du inte äta dessa varje dag.

Den andra typen är vattenlösliga vitaminerna som inte kan överdoseras då ett eventuellt överskott avges via urinen och lagras därför inte i kroppen. Dessa bör istället tillföras dagligen i din kost! C-vitaminer och nio olika B-vitaminer tillhör denna kategori.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0