Antioxidanter

Antioxidanter förhindrar skadeverkning av fria radikaler. Fria radikaler är reaktiva molekyler som bildas naturligt vid cellandning (när kroppens celler omvandlar näring till energi), strålning, cigarettrök och andra gifter. De fria radikalerna startar en negativ reaktionskedja, en ”dominoeffekt”, vilket kan göra stor skada i kroppen. Antioxidanterna samarbetar med varandra och stoppar de fria radikalernas negativa effekter, och skyddar på så sätt kroppen.



Antioxidanternas uppgift är med andra ord att hålla cellerna starka och friska!
Du har dessa naturligt i din kropp, men du kan även tillföra extra mycket antioxidanter genom att äta mycket bär, frukt, grönsaker och kryddor.

Zink, selen, vitamin C och E fungerar som antioxidanter. Utöver dessa så finns antioxidanter i de flesta frukter och grönsaker. Om du bara äter varierat och följer livsmedelsverkets råd ”fem portioner frukt och grönt om dagen”, så får du i dig alla antioxidanter du behöver.



Antioxidanter har en lång lista med olika positiva egenskaper, särskilt för dig som tränar! Antioxidanter bidrar bl a till snabbare återhämtning efter träning, smidigare muskler och mindre produktion av mjölksyra. Antioxidanter stärker även upp ditt immunförsvar och håller dig frisk!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0