Hur ska jag äta och vad?

Hej allihoppa!

Vi får många frågor om kost, så vi tänkte lägga upp en enklare kostguide för er som ni kan hjälpa er av som en mall när ni planerar in dagens måltider. Eftersom att vi vet hur viktigt det är med kosten, om du sköter den rätt kommer du märka att du får starkare muskler, större uthållighet och framförallt extra energi!

Frukosten
Ska innehålla fibrer och protein och bör kunna hålla dig mätt länge för att förhindra sötsug under förmiddagen. Bra exempel är havregrynsgröt med mjölk/rågbröd med ost och skinka och ett kokt ägg/naturell youghurt med müsli är alla bra frukostalternativ.

                                        

Mellanmål 
Det är viktigt att äta mellanmål för att hålla blodsockret på en jämn nivå och inte falla för söta frestelser. Bra mellanmål är en frukt och lite nötter, eller ett glas mjölk och en frukt.


                                                       


Lunch
Lunchen och frukosten bör vara de två största måltiderna du äter. Lunchen ska ge dig energi att orka med resten av dagen och bör därför innehålla både protein, fett och kolhydrater. Bra exempel på luncher är kyckling/kött/fisk med fullkornspasta/råris/bulgur och grönsaker.

Före träning (ca 1-2 timmar)
För att kroppen ska orka prestera maximalt under träningen så bör du fylla på energinivåerna om det var ett tag sedan du åt lunch. Ät görna mörkt bröd med skinka och keso/drick ett glas mjölk och ät en frukt.


Middag
Bör vara ett mindre mål mat än lunchen. Tänk på att det inte är lång tid kvar på dygnet och att du förmodligen inte kommer att vara så aktiv efter middagen heller, därför behöver kroppen inte lika mycket energi som vid lunch och frukost. Denna måltid bör innehålla mycket protein så ät därför gärna kycklingwook/laxsallad.

                                                

Kvällsmaten
Dröjer det länge till läggdags från middagen kan du behöva ett extra mål innan du går och lägger dig. Ta gärna en frukt eller ett glas mjölk om du känner dig hungrig innan läggdags.

                                                      


                                                                    SMAKLIG MÅLTID!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0